9 съвета за повече светлина в тъмните стаи на вашия интериор

9 съвета за повече светлина в тъмните стаи на вашия интериор

Въпреки че, може би не го осъзнавате, но ако се чувствате изморени, стресирани или често в не добро настроение, потърсете причината и у дома и естествените източници на светлина.
Доказан е фактът, че хората реагират и се чувстват по-добре в дом, където има изобилие от натурална светлина, но също така където декорът е светъл и вдъхновяващ. Специалистите твърдят, че дори и за най-тъмните помещения може да се намери решение как да се избяга от тъмнината.

И дали търсите варианти да вкарате повече физическа светлина или търсите някакво друго решение, за да озарите тъмното пространство и настроение, вижте нашите 9 лесни начина, които могат да донесат повече светлина в тъмния интериор.

1. Разходете се из дома и набележете най-тъмните области

Ако живеете тук от доста време най-вероятно вече сте свикнали с тъмните места. Но цветовите схеми, които използвате, тъмните мебелите и аксесоарите, могат да превърнат интериора на всякакви помещения като килери, коридори, спални и всекидневни да се усеща като черна дупка, влияеща на настроението ви. Преди обаче, да озарите интериора ще трябва да откриете факторите, които създават тъмното усещане. Дали имате нужда от по-добри прозорци и има ли възможност да се направят такива или трябва да освежите цветовете на стените и да използвате не толкова обемисти и тъмни мебели?

2. Използвайте и смесете неутрални цветове с бяло в декора

Ако интериорът ви се нуждае от топлина погледнете към плътните неутрални цветове като кафяво еспресо, жълто-кафеникав камилски цвят, сиво-гъбен цвят или ръжени, топли цветове. Цялата гама в кафяво, бяло и жълто-кафяви цветове е изключително гъвкава и всички те стоят страхотно, когато са поставени в непосредствена близост до тъмни дървени подове, врати и тежки дървени мебели.

3. Отворете таванското помещение с вградени осветителни тела

В много домове тъмните тавани са често срещани. Те обаче не стига, че придават някаква драматичност в помещението, но могат да те оставят и с усещането, че се намираш в пещера. Идеално решение могат да бъдат вградените осветителни лампи, които не са толкова натрапчиви за очите. Освен това придават доста модерен интериорен вид. Помислете и за гъвкав контрол на силата на осветлението.

4. Комбинирайте светли покрития с тъмните кухненски шкафове

Ако сте любители на тъмните кухненски шкафове и тъмните подове, обмислете идеята да ги комбинирате със светли плотове или да смесите тъмни и светли шкафове едновременно. Също така не забравяйте, че на тъмните мебели и тъмен под, светлите стени ще стоят идеално. Ще бъдете изненадани колко по-приятно ще стане да се работи във вашата кухня, когато тя се усеща по-отворена и светла.

5. Изберете акцент в кухнята с висящо осветление

Ако кухнята ви е тъмна само в определени места можете да акцентирате като сложите висящо осветление. То може да се използва и просто като красив аксесоар над бара за закуска например. На пазара има безброй много дизайнерски предложения, които ако решите да използвате, ще внесат у домът ви не само светлина, но и разнообразие и красота.

6. Внесете светлина в драматичната тъмна спалня

Ако трябва да бъдем откровени, тъмната спалня със своите тъмни мебели, стени и аксесоари, може да бъде изключително шикозна и уютна след дългия и изтощителен работен ден. Все пак, за да вкарате малко настроение ще трябва да помислите и за оригинално осветление. Добавете меко осветление на стратегически места, за да създадете приятна и романтична обстановка. Използвайте творчески решения като вградени светещи тела в рафтовете, дизайнерски настолни лампи, висулки и светещи лампиони.

7. Постигнете баланс между тъмното и светлото в спалнята

Спалнята е едно от малкото места в дома ви, което си е само ваше и не е необходимо да се харесва на гостите ви, а само и единствено на вас. Затова балансирайте интериора с избраният от вас дизайнерски стил. Ако сте решили да използвате тъмни цветове за стените на стаята защо не създадете контраст като изберете легло в меки, светли нюанси като екрю, маслено жълто или различни нюанси на бяло. Използвайте светли чаршафи, възглавници и всякакви аксесоари за една балансирана и отпускаща атмосфера.

8. Използвайте правилните тъмни цветове за следващия си вдъхновяващ проект

Имате ли стая, която с нетърпение очаквате да пребоядисате, двоумейки се какви цветове да използвате? Не избягвайте тъмните цветове. Те могат да бъдат страхотни и да придават страхотен шик, но всичко зависи от цялостната атмосфера на помещението. Колкото повече прозорци и врати има то, толкова по-тъмни могат да бъдат стените, но ако осветлението е оскъдно изберете по-леките нюанси на тъмните тонове, за да накарат стаята да се усеща по-светла и просторна.

9. Освежете тъмния дрешник

Може би това е едно от най-тъмните помещения вкъщи. Просто това е пространство, което обикновено се проектира без прозорци. Разбира се, ако има вариант за поставянето на такива би било чудесно, но има и други варианти за подобряване на мрачната обстановка. Висящите лампи са чудесен вариант за хвърляне на повече светлина върху подредените дрехи, но също така, един чудесен трик за увеличаване на илюзията за простор и светлина е поставянето на огледала.