Как да декорираме домът си в съвременен стил – част 2

Как да декорираме домът си в съвременен стил – част 2

В първата част на статията разгледахме какви са най-често използваните цветове в съвременния интериорен стил, а в тази продължаваме с линиите и пространството, мебелите и други характерни елементи за стила.

 

2. Линии и пространство

Най-очевидният и отличителен елемент на интериорния дизайн в съвременен стил е линията. Независимо дали са прави вертикални или хоризонтални линии или извити форми, силните видими линии са очевидни във всеки дом в съвременен стил. Линията се среща в архитектурните детайли, използването на смели цветни блокове, високи тавани, голи прозорци и геометрични фигури в стенното изкуство и скулптурата.

Голото пространство по стените, между мебелите и отгоре над тях, става толкова важно, колкото и зоните, пълни с предмети. В съвременния интериор по-малкото е повече. Всяко парче се откроява като индивидуално и уникално.

Съвременният интериор лесно се възползва и от структурните елементи. Въздушните канали могат да висят от тавана, счупените тухли да осигуряват текстура и стабилност, а откритите водопроводни тръби също са напълно приемливи. И ако искате точно тези детайли да привлекат окопо, можете да използвате контрастни цветове за тях или да намалите тяхносто значение като ги слеете с цветовете на стените.

 

 

 

3. Мебели

Мебелите трябва да имат смел изглед, но в същото време да бъдат прости и разхвърляни, без извивки или декорации. Гладките, изчистени, геометрични форми са от съществено значение. Меката мебел често е в черни, бели или други неутрални тонове, използвайки естествените влакна, намерени във вълна, памук, лен, коприна и юта, за да добавят текстурна привлекателност. Възглавниците са в изчистени геометрични форми.

Диваните и столовете често имат открити крака. Не се използват флорални щампи, не се използват различни облицовки, ресни, пискюли др. подобни. Изгледът е семпъл, гол и смел.

 

 

 

4. Други елементи, характерни за съвременния стил

В съвременния интериорен дизайн често се използват елементи от метал, камък, прозрачно и непрозрачно стъкло. И за да се загрее и омекоти пространството може да се използват силни текстурни тъкани в обикновени цветове за прозорци, възглавници, килими.

По принцип се избягват силните цветни отпечатъци, тъй като те объркват обикновеното пространство, което е ключово за съвремения дицайн. Двуцветните отпечатъци работят най-добре. Така например може да се съчетае възгавница със зебра, с черен кожен стол.

Растенията и цветята трябва да са големи и драматични, в прости  геометрични саксии.